Autós Dolgok.com

Add a Startlaphoz Share
websas.hu
eXTReMe Tracker

Autóbiztosítás

Első autóbiztosítás megkötése

Az első autó biztosítás megkötése már 1896-ban megtörtént. Ekkor az autógyártás még szinte sehol sem járt, Henry Ford épp ebben az évben építette meg az első gépjárművét, a T-modell-t jó 15 évvel később kezdték el gyártani. Az autók ára abban az időben kisebb vagyonnal ért fel, az utakat még teljes egészében a lovasszekerek uralták. A megkötött első autóbiztosítás éves díja igen borsos volt - 24 font sterling - és nem terjedt ki a kártérítés a megvadult lovak általi károkra, amely jól jellemezte az akkori helyzetet. Napjainkban az autó biztosítások jelentősége sokkal nagyobb, illetve szélesebb fedezetet nyújt az autó tulajdonosok számára.

Jelenleg az alábbi autó biztosítások köthetőek:

  • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vagy kötelező biztosítás
  • Bentülők balesetbiztosítása
  • Casco biztosítás
  • Önrész kiváltás
  • Új érték biztosítása

Biztosítási fogalmak

All risks biztosítás

Összkockázati biztosítás vagy minden kockázatra kiterjedő biztosítás.

Ez a biztosítási szerződés forma minden kockázatra fedezetet nyújt, ami nincs kizárva.

Másképp: a biztosítónak kell bizonyítania, hogy a bekövetkezett kár a kizárások közé tartozott, ha nem akarja téríteni.

Az All risks biztosítási formát főkép egyedi, ipari vagyonbiztosításoknál, szállítmány és építés-szerelés (C.A.R.) használják, de találkozhatunk vele a biztosítások fejlődésének köszönhetően már a lakásbiztosításoknál is.

BIOSZ

A BIOSZ a XX. sz. első felében működő Biztosító Intézetek Országos Szövetségének rövidítése.

A szervezetet 1919-ben az összes akkori, magyarországon működő biztosító társaság részvételével alapították annak hatására, hogy az I. világháború után feltámadó gazdaság nagyot lendített a biztosítás iránti keresleten.

Érdekképvisleti és érdekvédelmi feladatát 1949-ig töltötte be, amikor az államosítás miatt szerepe megszünt. Ekkor 18 magyar és 35 külföldi biztosító tevékenykedett Magyarországon.

A mai Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elődje.

KGFB - Kötelező Gépjármű-Felelősség Biztosítás

KGFB szolgáltatása: A gépjármű üzembentartója, tulajdonosa köteles gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetet vásárolni és azt díjjal rendezetten fenntartani a gépjárművel okozott károk megtérítésére.

KGFB járművek:
személygépkocsi (cm3 szerint kategorizálva), motorkerékpár, segédmotoros kerékpár, quad, autóbusz (férőhely szerint kategorizálva), trolibusz, tehergépkocsi (kategorizálva), vontató, nehéz pótkocsi, könnyű pótkocsi, utánfutó, lakókocsi, lassú jármű, munkagép.

Copyright © 2009-2015 Dolgok.com csoport
Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat | Partnerek | Oldaltérkép | XHTML | CSS