Autós Dolgok.com

Add a Startlaphoz Share
websas.hu
eXTReMe Tracker

Autójavítás

Készüljünk fel a télre! - Téli átvizsgálás

Téli gumiabroncsok használata!

A gumi gyártók azt ajánlják, hogy 5 fok alatt használjunk téli gumiabroncsokat! A nyári és a téli gumiabroncsok mintázata és anyagának keménysége is nagyban különböző! Téli gumiabroncs használatával többszörösen lecsökkenhet a gépjármű fékútja és ezzel a különbséggel akár egy balesetet is elkerülhetünk! Cseréltesse le gumiabroncsait még a fagyok előtt!

Ellenőrizze fékberendezéseit!

Nagyon fontos, hogy a csúszós úton fékeink közel egyformán fogjanak! Száraz úton nem vesszük észre, ha fékeink eltérően fognak, ezért sokszor úgy megyünk a télbe, hogy veszélynek tesszük ki magunkat.

Ha fékeink nem egyformán fognak, akkor csúszós úton való fékezésnél a gépkocsi könnyen megpördülhet, jobbik esetben "csak" az ellenkező sávba sodródik gépkocsink!

Egy fékmérés 2-3.000 Ft költséggel jár, ezért nem érdemes ezen spórolni! Ha mégis spórolni akarunk, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogy egy forgalommentes útszakaszon lassú tempónál fékezgessünk egyre nagyobbakat és figyeljük, hogy viselkedik a gépkocsi. Ezt azért csak tapasztaltabb vezetőknek ajánlom! A legjobb megoldás a fékvizsgálat!

Ellenőriztessük hűtőfolyadékunk fagyáspontját!

A víz 0 fok alatt megfagy és a fagyás következtében térfogatváltozás következik be. Ha nem ellenőriztessük gépjárművünk hűtőfolyadékának fagyáspontját, akkor könnyen nagy kárt okozhatunk magunknak.

Ha fagyás következik be, akkor a legjobb esetben a gépkocsi vízhűtője szétreped és a motorblokkban lévő fagydugók kipattannak. Rosszabb esetben a motorblokk is megrepedhet! A legjobb esetben is minimum 30.000 Ft kárt okozunk magunknak!

Térjünk be a legközelebbi autószerelő műhelybe, vagy benzinkútra és egy pár perces vizsgálattal megállapíthatjuk a hűtőfolyadék fagyáspontját.

A fagyálló nem csak a fagyást gátolja meg hanem a vízpumpát is megóvja a túlzott kopástól, ezért nyáron is fel kell tölteni a gépkocsit fagyállóval! Úgy állítsuk be a fagyáspontot, hogy az legalább -20 fokig helyt álljon!

Téli ablakmosó folyadék!

Még a fagyok előtt töltsük fel ablakmosó tartályunkat téli ablakmosó folyadékkal! Amennyiben nem fagyálló ablakmosót használunk, úgy víztartályunk könnyen szétrepedhet, ezzel anyagi kárt okozva nekünk!

Az ablakmosó folyadék fontos szerepe az ablakmosó motor kenése is, ezért nyáron se használjunk tiszta vizet a tartályban. Ha spórolni akarunk, akkor legalább 20%-ban keverjünk egy kis nyári ablakmosó folyadékot a vízhez. A nyári (minőségi) ablakmosó folyadék rovaroldót is tartalmaz így segítve a hatékonyabb tisztítást.

Gumikéderek és ajtózárak:

A gépkocsi ajtókon a tömítést gumikéderrel biztosítják. A fagy beálltával a kédereken lévő pára megfagy és ez okozza az ajtók megszorulását, befagyását. Ennek elkerülésére a fagyok előtt használjunk szilikon spray-t vagy szilikon zsírt és kenjük be a gumikédert. Ha megtörtént a baj, akkor semmi esetre se öntsük le forró vízzel az ajtót, mert az oldalüveg rögtön betörik, valamint a befolyt víz később megfagy! Finoman ütögessük körbe az ajtókeretet és ki be mozgatva próbáljuk meg kinyitni az ajtót. Ha van jégoldónk, akkor spricceljük körbe az ajtókeretet.

Lehet kapni üzletekben zárolajzót, ami meggátolja a zárak befagyását. Tél előtt kenjük be zárainkat!

Copyright © 2009-2015 Dolgok.com csoport
Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat | Partnerek | Oldaltérkép | XHTML | CSS