A Magyar Közút bemutatja: Közeleg a tél

ÉVSZAKNAK MEGFELELŐ IDŐJÁRÁSSAL INDUL AZ IDEI TÉL

A meteorológiai előrejelzések alapján 2019. december 1-jén, vasárnaptól minden szempontból beköszönt a tél és már az első nap havazásra számíthatnak az ország északi részén a közlekedők. Az időjárás előrejelzések szerint ugyanakkor főleg a hétfői napon terjedhet ki a havazás nagyobb területekre. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már november 10-től téli üzemmódra állt át, a szakemberek és a munkagépek hétvégétől pedig már élesben is dolgozhatnak a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

Egy nagyszerű figyelemfelkeltő videót is készítettek, Kőszegi Ákos szinkronjával:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2019-2020-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen mintegy 1000 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) állít hadrendbe. A társaság 94 mérnökségén kezdőkészletként összesen mintegy 180 ezer tonna útszóró só, több mint 1400 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,1 millió liter kálcium-klorid oldat és 11 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére. A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően a havazásban várhatóan érintett területeken megelőző, vagyis preventív sószórást végez a cég. Tehát még a havazás előtt síkosságmentesítő anyagot juttatnak a szükséges helyekre, ezt a munkát ugyanakkor nehezíti, hogy a havazás előtt a legtöbb helyen folyamatos esőzés is várható, így a csapadék lemoshatja az előre kijuttatott síkosságmentesítő anyagok egy részét.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vagyis a szakemberek először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozásokat, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. A cég 94 mérnökségi telephelyéről minden munkagép előre meghatározott útszakaszokon avatkozik be és útról-útra látják el feladataikat. A 32 ezer kilométeres hálózaton a közel 800 hóeltakarító munkagépre egyenként 40-50 kilométernyi szakasz jut. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre – a kijelölt útszakaszra való oda és visszajutással együtt – így akár többóra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően újabb jelentősebb mennyiségű hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek mindaddig, amíg a havazás el nem áll. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hóeltakarítást csak akkor tudják megkezdeni hatékonyan a társaság szakemberei, ha a lehullott hó eléri a technológiai utasítások szerinti vastagságot, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve, hogy a forgalom által tömörített hó a burkolatra fagyjon.

A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére. A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű téli abroncsokra. Továbbá a közlekedőknek érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, ezt megtehetik a társaság idén 45 éves Útinform szolgálatánál és megyei diszpécsereinél, valamint a www.utinform.hu oldalon.

További hasznos téli közlekedési tanácsokat és információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán ezen a linken kaphatnak a közlekedők: https://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/. A társaság valamennyi munkagépe GPS jeladóval van felszerelve, a linken az előző 24 óra gépjárműmozgásait is visszanézhetik az érdeklődők.

Forrás: MK

Vélemény, hozzászólás?